Da Vinci Diner 30 augustus 2012

DA VINCI COMITÉ

30 augustus 2012

André Kuipers

 

Op deze pagina treft u een toelichting en een aantal foto’s van de Nationale Ontvangst, de aansluitende receptie en het 1e Da Vinci Diner welke werden georganiseerd ter gelegenheid van de succesvolle vlucht en huldiging van astronaut André Kuipers.

André Kuipers werd geboren in Amsterdam en behaalde in 1987 aan de Universiteit van Amsterdam zijn artsexamen. In de jaren daarna deed hij bij de Koninklijke Luchtmacht uitgebreide onderzoekservaring op, met name met betrekking tot ruimteziekte en evenwichtsgevoel.

Vanaf 1991 is Kuipers betrokken bij de voorbereiding, coördinatie en uitvoering van fysiologische experimenten voor de Europese Ruimtevaart Organisatie ESA en in oktober 1998 kwam hij door de selectie voor astronaut en in december 2002 werd hij geselecteerd als boordwerktuigkundige voor de Sojoez TMA-4-vlucht naar het Internationale Ruimtestation. De lancering vond plaats op 19 april 2004 vanaf Bajkonoer in Kazachstan. Kuipers verbleef ruim een week aan boord van het ISS en voerde daar wetenschappelijke experimenten uit op het gebied van biologie, geneeskunde, technologische ontwikkeling, natuurkunde en aardobservatie.

Op 21 december 2011 vertrok Kuipers opnieuw met een Sojoezraket maar nu voor vijf maanden naar het internationaal ruimtestation ISS voor de Sojoez-missie TMA-03M om deel te nemen aan ISS Expeditie 30 en ISS Expeditie 31. Op 23 december 2011 werd rond 16.22 uur (CET) aangekoppeld aan het ruimtestation.
De reis zou uiteindelijk meer dan een half jaar duren. Op 1 juli 2012 landde hij, ‘s morgens om 10:14 uur (Nederlandse tijd), op de steppen van Kazachstan.

Anne Cor Groeneveld was, samen met zijn echtgenote, aanwezig tijdens de lancering in Bajkonoer en volgde de koppeling met het ISS ruimtestation vanuit het vluchtleidingscentrum in Moskou. Hij nam het initiatief voor een Nationale Ontvangst in Noordwijk en organiseerde ter ere van André Kuipers het eerste Da Vinci Diner in de Hotels van Oranje te Noordwijk.

Ter voorbereiding werd tijdens een kort verblijf in Nederland op 23 juli 2012 een lunch georganiseerd, aangeboden door de Hotels van Oranje, waarbij hij aan Andre Kuipers het eerste exemplaar van de uitnodiging voor het Da Vinci Diner overhandigde.

De Nationale Ontvangst werd georganiseerd door het Comité Nationale Ontvangst en werd gehouden op 30 augustus 2012, op de Noordwijkse Boulevard, met aansluitend een receptie voor 300 personen. Bij de huldiging waren tussen 6000 en 7000 bezoekers aanwezig. De Koninklijke Luchtmacht en Koninklijke Marine zorgden voor een spectaculaire ontvangst in aanwezigheid van Z.K.H Prins Willem Alexander en Premier Rutte. Aan het aansluitende 1e Da Vinci Diner namen 80 gasten deel.

Voor Noordwijk werd een mediawaarde van €2,3 miljoen gegenereerd.

Klik hier voor het complete fotoverslag